Skiss

Archive for mars, 2011

Dagens Trädgårdsreflektion 28/3 2011

Jag var för ivrig…

Häromdagen sådde jag i mitt kallväxthus. Då var det +12 och nätterna hade varit milda. Nu har våren åkt på bakslag  och  nätter och dagar är frostiga igen. Mina frön kommer att ruttna i den kalla jorden. Jag saknar redan alla små groddar som skulle titta fram… Nåväl, jag sår om det när det åter är varmt  - hoppas det blir VÄLDIGT snart!

 

Ha det gott!

från

Yvonne och Trädgårdsinspiration LIR

Dagens Trädgårdsreflektion 25/3 2011

Våren fortsätter och idag beskar jag lavendeln…

Det är dags att beskära lavendeln. Jag jobbar med sekatören och skär ner den 5 cm ovan mark. Till sommaren har jag en blå-tät, doftande och fjärilslockande lavendelhäck!

 

Ha det gott!

från

Yvonne och Trädgårdsinspiration LIR

Dagens Trädgårdsreflektion 21/3 2011 – Vårdagsjämning

Promenaden idag gick med vantfria händer och på snöfria vägar…

Marssolen värmde och den snöfria vägen doftade av vårblommor, som visserligen inte fanns.  Peder Katt lade undan sin hatt. Vårfrunatten blev mild och frostfri. Den börjar nu – våren!

Ha det gott!

från

Yvonne och Trädgårdsinspiration LIR

 

 

Dagens Trädgårdsreflektion 17/3 2011

Våren har kommit av sig…

Vinterns dörrkransar kastade jag på komposten idag. Var sedan i skogen och bröt björkris. Av riset snodde jag ihop nya kransar och snart hittar våren hit igen!

Ha det gott!

från

Yvonne och Trädgårdsinspiration LIR

 

Dagens Trädgårdsreflektion 15/3 2011

Det som göms i snö och kommer upp i tö är inte alltid söta små vårblommor…

Katterna har satt sina tydliga ”spår”. Det syns väl när snön smälter och gräsmattan friläggs. I morse och efter nattens frost passade jag på  att nästan luktfritt –  ”mocka ” gräsmattan!

Ha det gott!

från

Yvonne och Trädgårdsinspiration LIR

Dagens Trädgårdsreflektion 14/3 2011

Idag har jag invigt mitt nya beskärningssåg och min nya sekatör…

De fungerade alldeles utomordentligt bra. Jag beskar äppelträd,  päronträd och tidigblommande prydnadsbuskar. Haren har gått hårt åt äppelträden och där kapades stora grenar, som haren ringbarkat. Min gamla fläderbuske kapade jag ända ner till marken. Normalt brukar nya små fina skott slå så förhoppningsvis, att det till försommaren står en helt ny liten flädebuske i fruktlunden. Det är så roligt att beskära och man får se upp så att det inte blir ”för roligt” – risk att hela busken försvinner då!

Ha det gott!

från

Yvonne och Trädgårdsinspiration LIR

Dagens trädgårdsreflektion 12/3 2011

Vädret tänker jag inte kommentera…

Däremot vill jag idag gärna nämna något om mässan Skånska Trädgårdar. Den gick av stapeln förra veckan och jag var där på torsdagen den 3 mars. Årets tema var ”Skåne”. Mässan är liten men naggande god och passar alla. Det är en oas av kunskap och inspiration och den är överskådlig. Under 2 – 3  timmar hinner du ta in  allt. Vill du lägga ytterligare några timmar hinner du dessutom lyssna på många av de inspirerande föredragen. Trots ”Skåne” som tema hittade jag dock inga skånska Blommehöns – bara vita i betong!

Ha det gott!

från

Yvonne och Trädgårdsinspiration LIR 

Månadskrönika februari 2011 – ”Slutet gott, allting gott”

Månadskrönika  – februari 2011

 

Slutet gott, allting gott

Vid den här tiden på året gäller det att utrusta sig med en stor portion tålamod. Februari, generellt årets kallaste månad, har verkat mer än väl med sitt vinterväder. Vintern håller i sig och våren kan fortfarande tyckas vara långt borta. En tröst är dock det faktum, att februari månad räknas som årets sista vintermånad…

 

För mig har februari månad mest handlat om kyliga tillslag och vårliga bakslag som storm, dålig jaktlycka av vårtecken och ”Peder Katt”.

Natten mellan den åttonde och nionde februari var det åter dags för storm, åtminstone i vindbyarna. Säkert var det fler än jag, som den natten väcktes av vinande stormbyar och oroliga tankar om ännu en ”Gudrun”. Denna farhåga kunde emellertid slås ur hågen, när det visade sig att det både fanns ström och telefon i huset.

På morgonen sken solen från en klarblå himmel och vinden hade lagt sig. Genom köksfönstret såg jag nedblåsta grenar och kvistar men inga fallna träd. Växthuset stod också kvar. Det lyste i morgonsolen och glasrutorna i gaveln blänkte ovanligt rent och klart i det starka solljuset…

Efter stormen kom några riktigt kalla nätter och dagar. Jakten på vårtecken upphörde helt. Åter igen hade kung Bore övertaget och våren kändes avlägsen. Nu gällde det att stå emot. Jag tog in kvistar som aldrig tidigare under vintern. Vaserna fylldes med utslagna forsythior, blommande blåbärsris och ris med nyutslagna körsbärsblommor och äppelblommor. Trädgårdsföredragen drog också igång. Trädgårdsinspirationen och mötena med  trädgårdsintresserade hjälpte till att hålla humöret uppe. De kalla februaridagarna kändes lättare och dagarna gick fort. När så ”Peder Katt” inföll, var det med förväntan om väderomslag med plusgrader och milda regn, som gällde.

Den 22 februari är det ”Peder Katt” och som ”Peder Katt lägger  sin hatt blir vädret till Vårfrunatt”. Detta betyder, ”som vädret blir den 22 februari blir det fram till vårdagjämningen den 21 mars”.

Det var med blandande känslor av ilska och hopplöshet, som jag noterade vädret den dagen: ”En dag med minusgrader och sol på förmiddagen, för att på eftermiddagen vara molnigt med nederbörd i form av snö”. Med andra ord – vinter i ytterligare fyra veckor!!! Tidigare på förmiddagen under den här dagen hade jag dessutom, till min fasa, upptäckt att rutorna på gaveln till mitt växthus varken var rena eller klara. De fanns inte. Det rena och klara var helt enkelt luft! Stormen hade blåst ut rutorna. Glaskrosset låg i snön och gaveln gapade tomt.

I skrivande stund har februari övergått i mars. Jag konstaterar att jag har överlevt februari även detta året. Nu är det bara att se framåt. Februari med kyla, storm, dåliga vårtecken och ”Peder Katt” lägger jag bakom mig och med det säger jag också ”hej då” till vintern.

”Slutet gott, allting gott” – vintern är slut och årets första vårmånad börjar!

Ha det gott!

från

Yvonne och Trädgårdsinspirtion LIR

 

Dagens trädgårdsreflektion 9/3 2011

Konstaterar idag att ”Peder Katt” håller i sig… Ni kommer väl ihåg hur det var ? Vinterväder med minusgrader fram till Vårdagjämningen den 21 mars! Jag har tjuvkikat i prognoserna. Vintern lär hålla i sig i nästan ytterligare tio dygn, nattetid åtminstone. Flera dagar kommer däremot att visa sig med sol ”from the bright side” och någon dag kommer att bjuda på nästan +10.  Då gör jag som marskatten – lapar sol!

Ha det gott!

från

Yvonne och Trädgårdsinspiration LIR

PS. Bästa läsare och bloggare!

Så var första ”Dagens trädgårdsreflektion” publicerad på Trädgårdsinspiration LIR:s hemsida. Jag hoppas ni ska trivas med den och att ni ska känna er bekväma med den. Jag kommer att skriva i vanlig ordning och bilder kommer också nu att bli ”i vanlig ordning”! DS.

Ny hemsida!

Nu är den nya hemsidan klar.
Jag hoppas att ni ska tycka om den!

Hälsningar
Yvonne