Skiss

Archive for januari, 2013

Dagens Trädgårdsreflektion 31/1 2013

Idag anades både vinterslut och vårljus…

(Klicka på bilderna och de förstoras)

Ha det gott! Vi hörs!

från

Yvonne och Trädgårdsinspiration LIR

Dagens Trädgårdsreflektion 27/1 2013

Januari är inte bara vinter, kyla och snö…

(Klicka på bilderna och de förstoras. )

 

 

Ha det gott! Vi hörs!

från

Yvonne och Trädgårdsinspiration LIR

Dagens Trädgårdsreflektion 23/1 2013

Vintern håller i sig men solens dagliga och högre stigning kan den inte hålla mot…

(Sätt markören på bilderna och du kan läsa bildtexten. Klicka på bilderna och de

förstoras.)

 

 

Ha det gott! Vi hörs!

från

Yvonne och Trädgårdsinspiration LIR

Dagens Trädgårdsreflektion 17/1 2013

Trädgårdsvandring på Stora Trånghyltan 2013 kommer att bli vid två tillfällen:

  • onsd. den 17 juli kl. 14.00 – ca 17.00

  • torsd. den 18 juli kl. 14.00 – ca 17.00

Som vanligt är det GRATIS inträde och alla är hjärtligt välkomna. Skriv in datumen, ”17 och 18 juli Trädgårdsvandring på Stora Trånghyltan, kl. 14.00″,  redan nu!

(Sätt markören över bilderna ochdu ser bildtexten.

Klicka på bilderna och de förstora)

 

Ha det gott! Vi hörs!

från

Yvonne och Trädgårdsinspiration LIR

 

 

 

 

 

 

Dagens Trädgårdsreflektion 16/1 2013 med Årskrönika…

Så var det dags för Årets första ” Dagens Trädgårdsreflektion ” och därmed Årskrönka…

Hur var det nu 2012 var? Det började iallafall med en årsväderprognos för 2012:  ”får vi en varm vinter med allt av oväder; våren blir varm och det växer; sommaren skall het och torr varda; hösten skall kall också vintern bliva”. Nu blev det just inte riktigt så, åtminstone inte här i norra Skåne… Kommer ni ihåg hur kort 2012-sommaren var? Knappt tre veckors högsommar värme, för att sedan klinga av! Hösten blev visserligen ovanligt varm och fin och de ljuvliga oktoberdagarna med +18 glömmer jag inte. Men trots allt, ingen tröst när det gällde sommaren i fjol. Nu ska vi inte deppa. Jag tycker mig ana att trädgårdsåret 2013 kommer att bli ett riktigt bra växtår och kommer att bjuda på en utomordentligt fin sommar med ”lagom” av både värme och nederbörd. Någon årsprognos vågar jag mig likväl inte på…

Vintern var ganska normal med januari och februari månader i växlande grönt och vitt. I slutet av mars slog våren till och vi hade några dagar med över +20 C. Då blev jag så exalterad och något obetänksamt sådde jag i mitt kall växthus. Detta resulterade i fantastiska, små och kraftfulla plantor. Men aldrig får man vara riktigt glad… ” inte ens på natten, för då får man ingen middag”…,  är det någon som har sagt. Maj månad blev allt annat än vårvarm. Mer behöver jag inte skriva. Ni förstår vad som hände. Just det – nysådd i början av juni! Trots sen sådd blev det tillslut både bra och fina sommarplantor.

(Klicka på bilderna och de förstoras)

Varje år bjuder på höjdpunkter. Så också 2012. Min nya rabatt, stenpartirabatten, blev ett bra planeringsarbete och ett fantastiskt verklighetsresultat. En annan stor tilldragelse var världsutställningen Floriaden. Var tionde år äger detta rum i Holland. Platsen för utställningen var Vendel. Här sätts trender och inget är omöjligt. Jag var på Floriaden för tio år sedan också. Trädgårdarna var större då. Idag är trädgårdarna betydligt mindre men de gamla arterna hänger med. En nygammal art är tydligen gul lejonsvans. För två år sedan kom jag över denna fantastiskt vackra perenn. I fjol blommade den för första gången. Ingen annanstans än i min egen trädgård hade jag sett den. Detta tills jag kom till Floriaden i Venlo. Vad tror ni att jag fick se? Jo, ett hav av gula lejonsvansar. Naturligtvis tänkte jag då ” kul att min trädgård också är trendig”!


Alla härliga uppdrag med hembesök, trädgårdsarbete och föredrag i en härlig omväxling är förstås det, som jag är mest nöjd med – de absoluta höjdpunkterna under det gångna året!


Ännu en höjdpunkt var årets trädgårdsvandring. Varje sommar har jag trädgårdsvandring vid två tillfällen. Det var (är!) gratis och allmänheten var varmt välkommen. Varmt välkommen i dubbel bemärkelse – det blev en av de där få dagarna med riktig högsommarvärme. Många kom och flera av besökarna var kära återvändare. Det är extra roligt när besökarna kommer år efter år!

Trots en utomordentligt varm och lång höst kom den så till slut – vintern. Övergången från höst till vinter gick på mindre än två dygn. I slutet av november var det flera plusgrader och i början av december 10 cm snö och flera minusgrader. Vinterträdgården var fullkomlig. Årets sista dag närmade sig, förvisso i grönt, men full av förväntan inför det nya året – 2013!

 

Ha det gott! Vi hörs!

från

Yvonne och Trädgårdsinspiration LIR