Skiss

Archive for januari, 2017

Yvonnes Trädgårdsblogg LIR – Lätt, Inspirerande, Roligt! Dagens Trädgårdsreflektion 24/1 2017

Kära läsare,

Jag har inlett samarbete med företag. Ingenting har förändrats mer än att sponsrade inlägg är längre och förhoppningsvis därmed blir mer inspirerande läsning. Vid sponsrade inlägg kommer jag inleda respektive avsluta med ”Detta inlägg presenteras i samarbete med x-företag.”

Så låt oss börja – ”Detta inlägg presenteras i samarbete med Granngården.”

Under årets första huttrande veckor är det aningen svårt att tänka frodiga och grönskande rabatter och odlingar – men bara aningen. Vår korta vinter i nordöstra Skåne hinner knappt börja, förrän marssolen är här och tar över. Det är redan nu dags att fundera över bästa möjliga odlingsresultat. Det är här bra gödsel och jord kommer in i bilden!

(Klicka på bilderna och de förstoras)

Januari 2017 – kryddgården ligger i vinterdvala

Juni 2016 - kryddgården i försommarblom

 

 

 

 

 

 

 

För att få en frodig och frisk kryddgård behövs i första hand en varm och väldränerad växtplats – kryddväxter är känsliga för stillastående vatten. Ofta är kryddgårdens växtplats mager och är i behov av att befintlig jord förbättras. Handeln har bra produkter t.ex. Granngårdens planteringsjord eller kogödsel – denna är både en jordförbättrare och en mild gödselprodukt, bra till kryddgårdens alla växter. Veckan före midsommar kompletterar jag med extra kväve i form av pelleterad hönsgödsel – mängden läser du ut från säckens beskrivning. Om du vill, gör du en andra giva av hönsgödseln i mitten av juli. Sen är det stopp med kvävetillförseln. Detta för att alla perenner, så även kryddgårdens, börjar sakta men säkert in vintra, i takt med att växterna går i blom och sätter frö.

Januari 2017 - perennrabatter med prydnadsbuskar ligger i vintersömn

Juli 2016 - frodig och lysande perennrabatt med blommande rosenspirera, gul en och snart cerise blommande rosenstav

 

 

 

 

 

 

 

 

Inför varje växtsäsong jordförbättrar jag mina perennrabatter med planteringsjord enligt ovan beskrivning för kryddgården. Om jag tycker att rabatterna behöver extra tillförsel av växtmaterial mullar jag ner gödslad torv, vilket också ger skjuts och stabilitet i tillväxten.  Även perennrabatterna får en extra giva av pelleterad hönsgödsel veckan före midsommar.

Januari 2017 - grönsakslanden ligger frusna

Juli 2016 - grönsakslanden breder frodigt ut sig

 

 

 

 

 

 

 

Frilandsodling är härligt – ger inte bara egna odlade grönsaker – ger även både grönska och dekoration! All grönsaksodling kräver utöver regelbunden vattning, även regelbunden tillförsel av näring. Under hösten har jag gödslat upp med egen naturgödsel, fårgödsel – ”man tager vad man haver”. Fårgödsel är kvävefattig men rik på organiskt material och är lämplig. Har du inte tillgång till eget är handelns höstgödsel ett bra alternativ. På vårvintern kompletterar jag gärna med Granngårdens allgödsel. I början av april är det dags för sådd. När kulturen blivit 3-4 cm hög är det tid för första givan kväve – gärna pelleterad hönsgödsel, giva enligt säckens beskrivning. Andra kvävegivan gör jag veckan före midsommar, för att under juli-aug göra ytterligare en eller två kvävegivor med pelleterad hönsgödsel.

Lycka till med din kommande odling!

Vi hörs!

från

YvonnesTrädgårdsblogg LIR – Lätt, Inspirerande, Roligt

”Detta inlägg presenteras i samarbete med Granngården.”

 

 

Yvonnes Trädgårdsblogg LIR – Lätt, Inspirerande, Roligt! Dagens Trädgårdsreflektion 18/1 2017

Januaridagarna fortskrider med skiftande väder, där de senaste dagarna dock varit både kalla och snöiga. Trädgården vilar sig men inte trädgårdsmästaren – det är dags för beskärning…

(Klicka på bilderna och de förstoras)

Först ut är lavendeln - klipps ända ner till marken och säsongens blomning blir tät och överdådig!

Lavendeln blommar - frodigt och överdådigt!

 

 

 

 

 

 

 

Jan-feb är bra tid till att föryngringsbeskära prydnadsbuskar som "blommar runt midsommar" - hit hör bl.a. schersmin, norsk brudspirea, kolkwitzia och smällspirea!

Äppel - och päron träd lämpar sig också för beskärning i vintermånaderna - sikten är klar och vattenskotten klipps in, korsade - och inåt växande grenar tas bort!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Januaridagar och vinterstilla i trädgården. En stig ner till komposten - där myllrar det av liv!

Liv och aktivitet är det också bland vinterfåglarna - de pryder trädgård och äter glatt av talg och solrosfrön!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha det gott! Vi hörs!

från

Yvonnes Trädgårdsblogg Trädgårdsinspiration LIR – Lätt, Inspirerande, Roligt