Skiss

Archive for januari, 2018

Yvonnes Trädgårdsblogg LIR – Lätt, Inspirerande, Roligt! Dagens Trädgårdsreflektion 29/1 2018

Från några dagars vinter till några dagars vår. Genast är vi redo för säsongens första vårtecken och arbeten som beskärning av bokhäckar…

(Klicka på bilderna och de förstoras)

För bara några dagar sen - snötäcke på 25 cm och ett vinterlandskap när det är som bäst!

Så gick snön lika fort som den kom - en kvarbliven driva och vår i luften!

 

 

 

 

 

 

 

 

Vårtecknen är genast där - vitlöken stått sig grön under den djupa snön och vill nu växa!

Knoppar sväller - stjärnmagnolian anar vårljus!

 

 

 

 

 

 

 

 

I takt med aning av vår frågorna kommer "när beskärs bokhäcken bäst?" - bäst i JAS(O)-månaderna juli,augusti,september, (oktober)!

Bok ingår i de arter som "blöder" d.v.s. saven stiger vid beskärning. Savstigningen är som störst på våren och om du beskär din bok/bokhäck då är risken att din bok/bokhäck förlorar så mycket näring i samband med sav förlusten att den dör. Därför väntar du till JAS(O) månaderna då savstigningen är minimal och därmed ringa näringsförlust. Också bra att veta är, att boken aldrig slår nytt toppskott - ett sidoskott tar över och binds upp för att få hjälp att bli det nya toppskottet. Bokhäcken beskärs in i första hand från sidorna - lycka till med din beskärning!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha det gott! Vi hörs!

från

Yvonnes Trädgårdsblogg med LIR – Lätt, Inspirerande, Roligt

 

Yvonnes Trädgårdsblogg LIR – Lätt, Inspirerande, Roligt! Dagens Trädgårdsreflektion 15/1 2018

Utanför mitt fönster hör jag januaristorm med snö och iskall vind. Innanför mitt fönster ser jag tulpaner så här på ”Tulpanens Dag”, för övrigt tänker jag på vad som komma skall…

(Klicka på bilderna och de förstoras)

I januari årets första storm - om det ändå vore den sista!

15 januari "Tulpanens Dag - en välsignelsens dag!

 

 

 

 

 

 

 

För övrigt tänker jag komma skall - juliblom på rad malvor och muscatellsalvia med färg och doft!

För övrigt tänker jag mer - augustiblom med kraft och mättnad där dillkronor och tagetes mjukt samsas!

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag tänker mer - i maj nysådda land med doft av jord och värme!

Tankarna rusar vidare - juni månad smyckas av försommarblom med övrflöd av schersmin, kolkwitzia, häggmispel och deutzia magnifica!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

... och jättevallmon... höll jag på att glömma!

Något mer kommer till mig, lavendel så blå, så blå med doft så ljuv, så ljuv - nu uthärdar jag årets första vinterstorm och alla andra som komma skall!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha det gott! Vi hörs!

från

Yvonnes Trädgårdsblogg LIR – Lätt, Inspirerande, Roligt

Årskrönika 2017, Yvonnes Trädgårdsblogg LIR

Yvonnes Trädgårdsblogg LIR – Lätt, Inspirerande, Roligt

Årskrönika 2017

 

Kära läsare,

Då har vi lagt ännu ett trädgårdsår bakom oss och konstaterat, att vi blivit ännu klokare och kunnigare i detta underbara ämne – trädgård. Låt mig få dela med mig något av detta fantastiska 2017…

”I takt med januarisolen slog trädgårdsaktiviteterna igång. Då var det dags att gå till byns glasmästare och beställa antal glasrutor till växthuset. Vinterstorm i januari blåste in några rutor. Samtidigt som de nya rutorna sattes i, såg jag till att de gamla rutorna satt fast som de skulle – allt för att slippa behöva gå till glasmästaren ännu en gång…

Januari 2017; växthuset är helt och väl inbäddad i vintersnö!

 

Januari gick snabbt över i februari och äntligen kunde jag ana något av det kommande växtljuset, som så här långt stått skrivit i stjärnorna.

Februari 2017; snön kom, snön gick och då dags för beskärning, här ett Cox Orange under uppbyggnad - blev ett äpple att skörda!

Jag bokförde noga den 22 februari – ” som Peder Katt lägger sin hatt blir vädret till Vårfru natt”. Den 22 februari bjöd på milt ruskväder och så förblev det här i norra Skåne fram till den 21 mars.

Mars 2017; Ljuset återvänder!

För att bli på lite ”ljusare” humör höll jag extra uppsikt över solcellslamporna i trädgården under denna tid. Trots att solen lyste med sin frånvaro, kunde jag varje kväll se hur den ena efter andra solcellslampan gav ifrån sig ett sken. Trädgårdsenergin växte och med gott mod om en snar och ljusare framtid stod jag med såpvatten och tvättade växthuset. Växthuset stod klart och genomskinligt och då var det redan tidig april. Nu blev det brått och växthuset iordningsställdes. Jag lade ett 30-cm tjockt lager kompostjord i botten och ovanpå det köpt planteringsjord.

 

April 2017; allerhanda sådd i växthuset - rädisorna redan uppkomna!

Den 5 april var det dags att börja så i mitt kallväxthus och tio dagar senare stod sådden i rader – dill, sallad, rädisor men också grönkål, tagetes, luktärter och olika sorters prydnadsgräs spirade i sina små brätten. April bjöd på omväxlande väder och i slutet av månaden kunde jag både så respektive sätta potatis i mina friland. Glad i hågen njöt jag av att se att allt grönskade och växte. Men aldrig får man vara riktigt glad… I början av maj saknade jag mina återkommande årliga och vackra liljor. Frost? Torka? Väta? Svaret lät dröja. Först när jag metodiskt började undersöka växtplatsen förstod jag orsaken till uteblivna liljor – sork!!! Jag förklarade krig. Mitt sorkkrig hade börjat. Sork är vegetarianer, som oförskämt glatt livnär sig på mjälla lökar lika gärna som sten hårda rötter… Jag kartlade angreppen och fann att sorkarna i första hand höll till i rabatter där stenar gick i dagen. Hur störa deras glupska aptit? Jag satsade på två metoder – skrämma iväg dem från tomten respektive hindra dem i deras arbete. Med frenesi petade jag ner två till tre djupfrysta fiskpinnar – sorkar avskyr stanken av ruttna fiskpinnar – i alla öppna sorkhål, samtidigt som jag i varje angripen rabatt strategiskt placerade ut sorkskrämmor. Till min stora sorg var det inte bara liljelökarna som hade ätits upp. Även mina jordgubbsplantor var ett minne blott.

Maj 2017; Vårbruket avklarat - sol, tulpaner och lata dagar!

Maj 2017; Odlingsprojektet med odlingslådor igång!

Jag insåg nu att det var en omöjlighet för både liljor och jordgubbar att ostört växa på friland och utifrån detta påbörjade jag årets projekt – odlingslådor stående på betongplattor. Nu skulle sorken slå huvudet i betong, när de framöver försökte angripa mina liljor och jordgubbar. Med facit i hand – sorken avtog och både liljor och jordgubbar kunde blomma respektive mogna.

 

Efter denna arbetsintensiva maj månad blev det äntligen något lugnare i min trädgård.

JUni 2017; Ingen sork och odlingslådorna fyllda!

Både juni och juli flöt på med inga fler insatser än gräsklippning, lite hackning i rabatterna, ogräsrensning i grönsakslandet och det lustfyllda att skörda. Behagliga månader med andra ord.

Juli 2017; Liljorna blommade!

Det blev många fina blombuketter, stora skålar med sallad, tomat och gurka, ärtor, bönor och grönkål i överflöd. Många kulturer trivs med en regnig sommar men många kulturer går också under. I slutet av juli övergick sommaren till höst.

Augusti 2017; Mycket regn med farhågor om tidig höst men grönkål i mängder!

Augusti var ett faktum, skuggorna började bli långa och varje dag regnade det. Det regnade… augusti, september, oktober och november. Jag klippte gräset och inget annat – allt liksom regnade bort och jag höll mig borta från trädgården. Desto mer höll jag till i den naturliga trädgården – skogen. Jag fyllde hink efter hink med svamp ömsom lingon.

September 2017; Svamp - och lingon skörden ville aldrig ta slut!

Prata om ”skogens guld” och med den var min höst lycka gjord .

November 2017; Höstarbetet är klart - äntligen!

Först i slutet av november höll det uppe så mycket att jag kom åt att vara i trädgården en hel dag utan att få regn på mig. Nu var vintertiden kommen och därmed korta dagar. Höstarbetet skedde under knappa ljusa timmar och dryga mörka i skenet av pannlampa. Men skam den som gav sig och till första advent var min trädgård åter vackert höstgrävd. Rabatter låg prydligt under granris och växthuset var tömt. Trädgårdsåret avslutade jag som vanligt med att binda dörrkransar.

December 2017; Trädgårdsåret avslutat - dörrkrans på dörren!

Det är lika underbart varje år, att stänga dessa dörrar, som det är att öppna dem igen, när våren kommer. I mitten av december slog en sista vinterstorm till. Cirkeln var sluten och på det nya årets första dagar, ännu ett besök hos lokala glasmästaren…

December 2017; Vinterstormen slog till igen - återbesök hos lokala Glasmästaren och Välkommen in i 2018!

Kära läsare, jag önskar Er alla, en riktigt, riktigt God Fortsättning på 2018!

Vi hörs på bloggen!

från

Yvonne

och

Yvonnes Trädgårdsblogg LIR