Skiss

Dagens Trädgårdsreflektion 3/1 2014 – Nyårskrönika

Så var ännu ett trädgårdsår gånget… Är det inte förunderligt hur fort tiden går?!? Faktiskt inte och tvärtom! Jag tycker inte alls det är konstigt att tiden går fort – man har ju med trädgård att göra. Trädgård är som bekant Lätt, Inspirerande och Roligt, ett LIR helt enkelt. Med de orden bjuder jag in er till ” året som gick ”…

Januari 2013 var lika mild som nu men i februari hände det något och vintern var ett faktum. På något vis möttes vintern och våren… Idag anades både vinterslut och vårljus…”.

 

 

 

 

(Klicka på bilderna och de förstoras. Sätt markören på bilderna och du läser bildtexterna)

Vintern 2013 höll i sig – februari, mars och april. Först den 15 april var det dags… ” sista snön gick i natt och vintern blott ett minne…”. Men sen gick det fort och säsongen var äntligen här. Vårens uppdrag med hembesök avlöste varandra med trädgårdskonsultation och beskärningsuppdrag. Jag introducerade min nya tjänst ” Trädgårdsplanering online ”.  Den kommer ni att höra mer om under 2014 :-) !

 

 

 

 

” Trädgårdsplanering online 2013 ”

Den 1 maj kom våren på allvar, dock med minusgrader, men vintern var då både slut och glömd. Den 1 maj 2013 skrev jag på min blogg… ” I morse var det -3. Det gör inget. Min magkänsla säger mig att detta är vinterns sista suck. Det är maj nu. Sköna maj – välkommen ” ! Efter ett efterlängtat vårregn den 9 maj kom vårblommorna i en rasande fart – backsippa, påskliljor, gullvivor, ormöga, trädgårdsviva, hundtandslilja, tulpaner och pingstliljor. Jag sådde grönsakslanden och satte potatisen den 5 maj och var… lycklig :-) !

 

 

 

 

 

I mitten av maj var jag i blomsterlandet Holland. Där fick jag än en gång uppleva blommande blomsterfält – inte tulpaner men dock pionfält! I slutet av maj stod mina egna pioner vackert i knopp. Så var våren slut och övergick i efterlängtad sommar!

 

 

 

 

 

Mitt i sköna juni åkte jag till Barcelona. Jag åkte inte till Barcelona, för att titta på trädgårdar men det blev ändå en bra vecka. Men som bekant ” borta bra men hemma bäst ”. När jag kom hem stod mina pioner i allra finaste blom! Ja, hela trädgården hade klarat sig alldeles utom ordentligt bra under dagarna jag inte varit där. Allt gott och väl och alla dagar sommaren framöver var jag hemma och skötte om min trädgård och andras. Resultaten lät inte vänta på sig – bra och vackert!

 

 

 

 

 

Sommaren 2013 var varm och lång. Hösten 2013 var varm och näst intill oändligt lång. Växtsäsongen var föredömlig och aldrig har skördetiden varit så riklig och så lång. Det blev fullt i både frysen och i matkällaren – färskt och konserverat!

 

 

 

 

 

I takt med att växtsäsongen, trots allt, avtog var det åter dags för föredrag…” Vackra oktober månad! Kom med in i min trädgård – boka ett trädgårdsföredrag med Trädgårdsinspiration LIR…”. Oktober övergick så i november och trädgårdsföredragen övergick så i trädgårdsplanering online… ” Novembermörkret är här och tiden för trädgårdsplanering börjar. Trädgårdsinspiration LIR erbjuder Trädgårdsplanering online – Välkomna! ” Parallellt med trädgårdsplanering var det höstarbete i egen trädgård som gällde. Angående höstarbete och många trädgårdsböckers idoga uppmaningar till att a l d r i g  klippa ner, höstgödsla eller höstgräva. Där tänker jag ”tvärtom” – jag klipper a l l t i d ner, höstgödslar och höstgräver. Höstträdgården blir då till en njutning, vinterträdgården blir vilsamt och vårarbete blir försumbart. ” Höstarbetet avklarat – redskapen stallas in, höstfägring och stillhet. En ny säsong kan börja…”

 

 

 

 

 

Första snön kom den 21 nov men redan till den 23 nov hade den smält och sköna hösten var här igen. November kylan klingade av och den 28 nov skördade jag mina jättefina morötter!

 

 

 

 

 

Så gör december entré men endast med lätt frostiga mornar. 2013 års december kommer inte att gå till historien som den kallaste eller mest vintriga månaden, däremot som en av de blåsigaste. Den 7 december hade stormen ”Sven” bedarrat. Tre rutor i växthuset var krossade. För övrigt hade trädgården klarat sig fint. På kvällen den 8 december var det åter dags för lite vinter och årets andra snöfall. Men även den snön blev kortvarig och till den 10 dec var både vinter och julvädersstämning ett minne blott. Årets jul gick i ett grönt tecken så även årets sista dag. För mig betyder grön december kort vinter. Låt oss nu se fram mot 2014 – en kort vinter och ett ljuvligt trädgårdsår!

Ha det gott! Vi hörs!

från

Yvonne och Trädgårdsinspiration LIR

 

 

  

Leave a Reply