Skiss

Månadskrönika – mars 2011

Tillslag, bakslag och åter tillslag…

Avskedet till vintern fungerade. De första marsdagarna kom med enbart tillslag i våren. Dagarna var soliga och nätterna frostfria. Den tredje mars var det så dags för det stora tillslaget  – vårens första trädgårdsmässan ”Skånska Trädgårdar”. ..

Under några timmar njöt jag och en grannfru av inte bara mässans våratmosfär, utan också av vårens nya trender, som friskt bladades med inspirerande föredrag med TV-profiler som Gun Karlsson och Tareq Taylor. 60-talet inspirerade och just 60-talet verkade vara en av årets trädgårdstrender. Dels i egenskap av förstadium till den gröna vågen men också i att våga vara sig själv i trädgården  – ”blanda och ge och låt dina egna idéer få utrymme”.

Att vara på en trädgårdsmässa utan att köpa något är inte lätt. Mitt löfte om att inte köpa ett endaste frö i år gick om stöpet. I takt med att antalet fröpåsar växte, skenade mina odlingstankar… ”I den sena högsommarvärmen känner jag dofter av kanelbasilika och gammeldags luktärter.  Med van hand plockar jag röda och solvarma tomater. Flera hamnar direkt i munnen. Tomatsötman fyller mig och ett lyckorus av lycopersicum och välmående infinner sig. Korgen hänger på min arm och den fylls inte bara med tomater. Romersallat, delikat nypotatis, möra morötter och ett stort fång av zinnia blir gott sällskap till de röda tomaterna…” Jag vaknar upp från mitt fantiserande, när min grannfru, snällt men bestämt, manar mig att hålla undan för övriga besökare… Det är lika roligt varje gång att komma till en trädgårdsmässa. Jag blir verkligen inspirerad. ”Skånska Trädgårdar” finns i Malmö och i år var mässan på Jägersro.

De första marsveckorna gick. Dagsmejan tog på snön och rabatterna längs med husen tinade. Snödropparna slog ut och de första tulpanerna vågade sticka upp. Den ena tillslaget efter det andra slog till. Våren spred sig med stormsteg. På morgonen den 18 mars var det emellertid slut på tillslagen. Bakslag stod för dörren. Ute låg 10 cm nysnö. Snötäcket fylldes på och temperaturen gick ner. Nätterna blev frostiga, dagarna råkalla och våren stod på ruta ett igen. Med tankens hjälp, Radio Kristianstad och Osby Bokhandel tog jag mig igenom dessa förfärliga bakslag. Den 25 mars kom Johan Pettersson Radio Kristianstad hem till mig. Tillsammans med mig och Trädgårdsinspiration LIR ville Johan lära något om odling. I tidig arla rullade hans sändarbuss in på gården. Samtidigt som Johan klev ut ur sin buss kom vårsolen tillbaka. I strålande morgonsol kunde jag instruera Johan och radiolyssnarna om hur enkel sådd av cocktailtomater, mariatistlar, tagetes och paprikor kunde gå till. Det här var lika inspirerande som att gå på trädgårdsmässa. Frösådden löpte väl och det kändes som om både Johan och lyssnarna tyckte om inslaget. Så fort sändarbussen försvunnit bort från Trånghyltan på slingrig grusväg, satte min fantasi åter igång. Nu var det om ett eget trädgårdsprogram… ”Mitt trädgårdsprogram skulle heta ”TrädgårdsLir”. Det skulle vara ett trädgårdsprogram i lätt stil med betoning på inspiration. Inslagen skulle alltid vara glada och till 120 procent trovärdiga. Lyssnarna skulle känna igen sig och tycka det vara roligt att följa programmet. Efter varje inslag skulle de känna sig inspirerade och våga slå igång med något i sina trädgårdar – stort som smått…”  Mina tankar avbröts av en frisk vårvind, som utan förvarning blåste iväg de små planteringskrukorna. Hursomhelst konstaterade jag att Johans besök och mina tankar på eget radioprogram också blåste bort några av bakslagen.

Emellertid var inte alla bakslag bortblåsta och våren styrdes ännu några dagar av kyla och frost. För att ytterligare skingra tankarna och dämpa bakslagens framfart begav jag mig till Osby bokhandel. Jag vågar påstå, att den som inte har besökt Osby bokhandel har missat något väsentligt. Åk dit! Njut av utbudet, personalens kunnighet och deras hjälpsamhet! Jag visste precis vad jag ville ha – ”Trädets tid” av Christel Kvant. Det är ingen direkt trädgårdsbok men ändå en. Det är en speciell bok – om både vild och tam natur. Christel Kvant bjuder på utomordentlig fakta, de vackraste bilder och en filosofisk livs-omtänksamhet utan gränser. Jag läste boken. Bakslagen bleknade och förvandlades enkom till nya tillslag i vårens tid.

Full av energi och tillslag i vårvädret sådde jag i mitt kallväxthus den 27 mars. Solen lyste och det var +15.  Jordsäckarna doftade, fröerna nästan grodde i påsarna och vattenkannorna ångade. Jag tvättade sålådor. Jag hällde upp jord. Jag sådde. Jag skrev etiketter. Och jag njöt. Bakslagen var glömda och åter var det tillslagen som gällde!

Ha det gott!

från

Yvonne och Trädgårdsinspiration LIR

 

2 Responses to “Månadskrönika – mars 2011”

 1. april 20th, 2011 at 06:59

  mait says:

  Hej Yvonne! Vilken underbar trädgårdskrönika! Är det dags att så ute tror du? 20 pril är ju tidigt.Men björklöven är ju som musöron…..

 2. april 24th, 2011 at 10:23

  Yvonne och Trädgårdsinspiration LIR says:

  Hej Mait!
  Lite tidigt är det att så. Sår du för tidigt får du också räkna med att rensa ogräs en extra gång… Månadsskiftet april-maj är perfekt och skulle det gå in i första veckan i maj så gör det heller inget. Första veckan i maj då sår jag!

  Ha det gott!
  från
  Yvonne och Trädgårdsinspiration LIR

Leave a Reply