Skiss

Dagens Trädgårdsreflektion 14/4 2014

I förra veckan höll jag trädgårdsföredrag

” Dill(e) på trädgård”. Åh vad roligt det är när publiken lyssnar, skrattar och ställer frågor! Det blev flera frågor på kålflugor och kålfjärilar och  skillnaden mellan deras skadeangrepp. Här kommer svaren igen. Nu blir det mycket text…

Kålfluga

Kålflugans larver kan förorsaka svåra skador på rothalsarna, rötterna och stamdelarna under jord. Dess larver angriper all sorts kål men salladskål och blomkål är särskilt drabbade. Flugan ser ut som ”typisk fluga” och lever av nektar. Skadegöraren d.v.s larven är vit , ca 10 mm med karakteristiskt ”fluglarvs” utseende.

Fiberduk över kålplantorna!

Vad göra? Täck odlingen med fiberduk. Om angrepp redan skett kan jord kupas upp runt rothalsen, för att främja bildande av nya rötter.

Kålfjäril

Kålfjärilens larver kan förorsaka svåra skador på bladen – plantan kan kalätas så att bara nerverna finns kvar. er angriper all sorts kål men salladskål och blomkål är särskilt drabbade. Kålfjärilen är vit  – honan har även ett par svarta fläckar på vardera vinge. Så fort su ser en fjäril börjar du leta efter de orange äggen. De sitter i klungor på bladens undersida, är knappnålshuvud stora och lätta att trycka sönder. Larverna är ca 4 cm långa, håriga, gulfröna med svarta prickar.

Larver från kålmal och kålfly är på liknande sätt som kålfjärils larverna mycket glupska. Kålmal, vars larver är ca 1 cm långa och ljusgröna. Kålfly, vars larver är gröna som unga men som vuxna variera sig från ljusgrön till mörkbrun och ca 4 cm lång, Kålmalen, som fjäril är 10 – 15 mm mellan vingspetsarna; fransförsedda och gråbruna. Kålflyet, som fjäril är 30 – 45 mm mellan vingspetsarna och gulgrå.

Krassen gillas av larver från kålfjäril, kålfly och kålmal - krossa äggsamlingar och plocka larver!

Vad göra? Täck odlingen med fiberduk. Plocka bort larver.

 

Ha det gott! Vi hörs!

från

Yvonne och Trädgårdsinspiration LIR

 

 

Leave a Reply