Skiss

Yvonnes Trädgårdsblogg LIR – Lätt, Inspirerande, Roligt! Dagens Trädgårdsreflektion 22/2 2017

22 februari idag – då är det ”Peder Katt”. Ett gammalt danskt helgon Peder – ” som han lägger sin hatt  blir vädret till Vårfru natt”

Betyder då, att ”som vädret är den 22 februari blir det fram till vårdagjämning dvs 21 mars”. Så nu vet vi vad som gäller – plusgrader, snålblåst och lite småregn i fyra veckor. Jag tar en dag i taget. Idag beskar jag mina äppel- och päron träd…

(Klicka på bilderna och de förstoras)

Päronträdet "William" behövde bara putsas till. Trädet är fullt av frukt - och blom knoppar!

Mitt äldsta äppelträd är ett "Aroma", som är 23 år gammalt. Jag har beskurit det varje år och står fortfarande på backen och plockar all frukt. Jag är mycket nöjd med beskärningen - här trädet översvällande av frukt - och blomknoppar!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mitt "Transparant Blanche" är bara fyra år gammalt. Här har jag haft otur eller lite för bråttom vid beskärningen - snittet kom för nära grenkragen och har utvecklats till kräfta. Jag väntar och ser - mycket frukt - och blom knoppar så visst kan det bli frukt i år också!

Ett av mina favoriter är den gamla sorten "Åkerö", nu 5 år gammalt. Kanske inte den enklaste att odla men vad gör man inte för att få uppleva ett orange, ovalt äpple med söt smak av oktober och syra. I fjol åt sorken upp hälften av rötterna. Jag grävde upp det och planterade det med ny jord och mycket vatten. Vi håller tummarna, att det har etablerat sig, för att i oktober åter bjuda på "Åkerö"-äpple!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En jätte bra sort är "Discovery" - ger stor, röd, söt och saftig frukt i september. Är perfekt för villa trädgården och för allas munnar!

Så var det lilla "Cox Orange" - bara 2 år gammalt och under uppbyggnad. I april gödslar jag med hönsgödsel och när sommartorkan slår till vattnar jag. Det finns några frukt - och blomknoppar redan och om det vill sig väl har jag de första frukterna i oktober månad - längtar!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I slutet av maj - blomning!

I september frukt - här hel låda med "Discovery"!

Ha det gott! Vi hörs

från

Yvonnes Trädgårdsblogg LIR

Leave a Reply