Skiss

Yvonnes Trädgårdsblogg LIR – Lätt, Inspirerande, Roligt! Dagens Trädgårdsreflektion 4/3 2018

Vintern håller i sig och vad jag vet (har inte glömt att det var vinter väder den 22 feb ”Peder Katt-dagen” ), ska det vara vinter denna vecka också men sen börjar den nog ge sig :-) . Fram tills dess är det dags att beskära äppel – och päron träd, samt så lite inomhus för den som vill…

(Klicka på bilderna och de förstoras)

Fortfarande vinter i nord östra Skåne med snö och kyla - snön isolerar och skyddar all växtlighet!

Här ett päron träd som behövs beskäras - klipp bort 1/3 av vattenskotten (de små upprättväxande skotten), klipp bort alla inåtväxande skott och grenar, klipp bort alla korsväxande skott och grenar - i maj blommar det, bina pollinerar och i början av september plockar jag mogna Williams päron!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här ett äppelträd *Cox Orange' under uppbyggnad - trädet är tre år gammalt och börjar få krona, vilken jag i år klipper in försiktigt och månar om fruktknopparn. Det kommer att bli dubbelt så mycket frukt i år - i fjol blev det ett äpple!

Handeln erbjuder bra utrustning för inomhussådd. Dock funkar gammal äggkartong också om du har såjord, vatten och frö och följer fröpåsarnas såbeskrivning - du kan inte misslyckas!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag börjar med isbergssallat och paprika - om ca fyra veckor har jag fina små plantor att skola om!

I början av april sätter jag mina salladsplantor i mitt växthus, i slutet av april sår jag på friland och planterar ut isbergsplantorna. I början av juni planterar jag paprikaplantorna i växthuset - allt förhoppningsvis!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha det gott! Vi hörs!

från

Yvonnes Trädgårdsblogg LIR – Lätt, Inspirerande , Roligt

 

4 Responses to “Yvonnes Trädgårdsblogg LIR – Lätt, Inspirerande, Roligt! Dagens Trädgårdsreflektion 4/3 2018”

 1. mars 5th, 2018 at 05:04

  MyScanianCottage says:

  Kul med lite förkultiveringstips såhär på ”vårkanten”.Tänkte själv börja odla i drivhus nu, så snart solen börjar titta fram!

  Tack för trevlig läsning! :-)

 2. mars 7th, 2018 at 03:30

  yvonne says:

  Hej!
  Roligt att du tar dig tid att kommentera och tycker om min blogg!
  Ja, nu kan det gå fort tills det är dags att odla lite i våra drivhus. Mitt kallväxthus står fortfarande i snö och nattfrost men omkring den 25 mars brukar jag så plocksallat och rädisor. Med små insatser som täckning och tända gravljus håller jag sen nattfrost stången, för att i slutet av april skörda!
  Ha det gott!
  Yvonne
  //Yvonnes Trädgårdsblogg

 3. april 17th, 2018 at 01:09

  Gerd I Persson says:

  Hej Yvonne,
  Alltså det är roligt att se dina bilder och kommentarer.
  Det känns som du har så stor omsorg om alla dina plantor och dessutom vill du lära ut lite knep hur man kan göra.
  När och Hur mycket klippa lavendelhäcken det är frågan. JAg läser och se olika.

  Jag har gjort så att jag friserar häcken ordentligt efter blomningen. Känns bra här. Den växer till lite efter klippningen.
  Vi blir liksom kompisar med våra växter eller hur. Tittar och begrundar.
  En njutning att gå ut tidigt på morgonen och se efter vad som lockar.
  idag vaknade jag på natten och längtar efter trädgården. Fick syn på dig.
  Ha en bra tisdag.
  Fredskramar. Gerd

  .

 4. april 17th, 2018 at 09:25

  yvonne says:

  Hej Gerd!
  Alltid lika roligt att läsa dina trädgårdsfunderingar. Visst är det så, att vi blir kompisar med våra växter och utifrån det, förstår vi vad just vår lilla kompis behöver. Fortsätt du och beskär din lavendel på ditt sätt och som din lavendel verkar må fint av.
  Ja, min tanke med min blogg är inte bara vackra bilder och drömmar om en vacker trädgård utan, just som du säger, att få tipsa om och lära ut om trädgård. Genom det hoppas jag förstås att någon, som inte tidigare, vill så ett frö :-)
  Ha det gott! Vi hörs!
  från
  Yvonne

Leave a Reply