Skiss

Årskrönika Trädgårdsinspiration LIR 2011

Tio dagar på det nya året 2012 har redan passerat. Jag har mer eller mindre lagt 2011 bakom mig. En tillbakablick på det gångna året är dock på sin plats. 2011 var för mig och Trädgårdsinspiration LIR både ett gott och händelserikt år.

Vid den här tiden i fjol hade kung Bore rått över vädret sedan en dryg månad tillbaka. Den långa vintern med långvarig kyla och snö kändes motigt – inte minst för en trädgårdsmänniska. 

Under den här tiden behövdes det, som vanligt, verkligen något inspirerande att fylla på med. Jag besökte två Trädgårdsmässor,  ”Skånsk Trädgård” Malmö och ”Din Trädgård” Örebro. I slutet av mars kändes dock våren hoppfullt nära. Den 25 mars var det mer eller mindre snöfritt och jag skulle prata vårsådd med Johan Pettersson Radio Kristianstad. Johan rullade in på morgonen och intervjun tog sig an ute vid gårdsbrunnen. Jag hade förberett krukor, jord och frön i form av en röd paprika och en kartong med, minst 20 stycken, röda cocktailtomater. Johans uppgift var att ta frö ur paprikan och tomaterna, för att sedan så dessa. Paprika frön lyckades han lätt både få ur och i jord. Värre var det med tomaterna. Med hjälp av tungan skulle han urskilja de små tomat frön från tomaternas fruktkött. Vid sändningens slut hade Johan lyckats få ur fem tomat frö, som han sådde. I kartongen låg det en tomat kvar. Resterande låg i Johans mage. Hur det gick med sådden? Jodå, plantorna tog sig, växte sig  rangliga och lät sig skördas – några enstaka tomater men dock välsmakande. Sensmoralen av det hela; Johan lärde sig så med gott resultat men att tomatplantor alltid måste skolas om, för att kunna bli till kraftfulla plantor.

Efter detta upplyftande och lustfyllda möte med Johan släppte kung Bore successivt taget. I mitten av april sådde jag i mitt kallväxthus. Vilken glädje! Vårruset höll i sig och tredje veckan i april började jag min utbildning i digital ritning och i slutet av april upplevde jag våren bland tulpanerna i Holland. Sen var det vår på riktigt – frilandet såddes i början av maj och den långa vintern var glömd!

Uppdragen tog fart. Det blev många och flera intressanta uppdrag. Ett av dem var att planera en bostadsrätt i Malmö. Trädgårdssäsongen på topp och åter igen slås jag av hur fantastiskt  roligt det är att planera trädgårdar, för att slutligen tillsammans med kunden och samarbetspartners genomföra förslagen.

Sommaren 2011 blev, i mitt tycke, kort. I norra Skåne var det skön och intensiv sommarvärme under tre veckor i juli. I början av augusti tog sommarvärmen utan förvarning slut. Nu började den långa, regniga men dock varma hösten. Varm med tanke på att dagstemperaturen mer eller mindre höll sig närmare +20. 

Nattfrosten slog till först i början av oktober. Väderbenägen som jag är hade jag på kvällen före täckt över både dahlior och rosor. Min trädgård blommade då ytterligare i några veckor och jag kunde plocka sköna höstbuketter oktober ut. Parallellt avslutade jag trädgårdar hos kunder. Det skars ned, höstgödslades och grävdes om. När november månad kom var det dags för min egen trädgård att bli städad. Den känsla som infinner sig när trädgården är höststädad och vinterförberedd är svår att beskriva… En känsla av fullkomlig frid, samtidigt som det bubblar av vällust, energi och längtan… Vad mer kan man önska sig?

Med det välbefinnande återupptog jag uppgifterna och arbetet med digital ritteknik. Kring Lucia hade jag klarat av uppgift ett. Min stolthet över mina framgångar var överväldigande. Med belåtenhet öppnade jag upp för julen. Huset pyntades. I fönstren ståtade brudorkidéer Phalaenopsis tillsammans med azaleor. På borden samsades de röda julstjärnorna med de doftande hyacinterna. Lerkrusen, stora som små, fylldes med grönt från naturen som lingonris, tall och enris. Julen gick över i magisk Nyårsafton. Det gamla året var till ända och det nya kunde börja!

Cirkeln är sluten. 2012 är här och jag skriver redan bekant ”2012”. Hur ska då det nya året bli? För en trädgårdsmänniska (och vädermänniska!) är vädret avgörande, för hur det kommer att bli. Därför, kära läsare, kommer här den sedvanliga årsväderprognosen (källa Bondepraktikan)

2012 – ”får vi en varm vinter med allt av oväder;

våren blir varm och det växer;

sommaren skall het och torr varda;

hösten skall kall också vintern bliva”

 

Huruvida detta kommer att stämma vet vi först om ett år. Själv har jag redan tagit detta till mig och ser fram mot ett riktigt gott 2012!

God fortsättning på 2012!

Vi hörs!

från

Yvonne och Trädgårdsinspiration LIR

 

 

 

 

Leave a Reply