Skiss

Månadskrönika februari 2011 – ”Slutet gott, allting gott”

Månadskrönika  – februari 2011

 

Slutet gott, allting gott

Vid den här tiden på året gäller det att utrusta sig med en stor portion tålamod. Februari, generellt årets kallaste månad, har verkat mer än väl med sitt vinterväder. Vintern håller i sig och våren kan fortfarande tyckas vara långt borta. En tröst är dock det faktum, att februari månad räknas som årets sista vintermånad…

 

För mig har februari månad mest handlat om kyliga tillslag och vårliga bakslag som storm, dålig jaktlycka av vårtecken och ”Peder Katt”.

Natten mellan den åttonde och nionde februari var det åter dags för storm, åtminstone i vindbyarna. Säkert var det fler än jag, som den natten väcktes av vinande stormbyar och oroliga tankar om ännu en ”Gudrun”. Denna farhåga kunde emellertid slås ur hågen, när det visade sig att det både fanns ström och telefon i huset.

På morgonen sken solen från en klarblå himmel och vinden hade lagt sig. Genom köksfönstret såg jag nedblåsta grenar och kvistar men inga fallna träd. Växthuset stod också kvar. Det lyste i morgonsolen och glasrutorna i gaveln blänkte ovanligt rent och klart i det starka solljuset…

Efter stormen kom några riktigt kalla nätter och dagar. Jakten på vårtecken upphörde helt. Åter igen hade kung Bore övertaget och våren kändes avlägsen. Nu gällde det att stå emot. Jag tog in kvistar som aldrig tidigare under vintern. Vaserna fylldes med utslagna forsythior, blommande blåbärsris och ris med nyutslagna körsbärsblommor och äppelblommor. Trädgårdsföredragen drog också igång. Trädgårdsinspirationen och mötena med  trädgårdsintresserade hjälpte till att hålla humöret uppe. De kalla februaridagarna kändes lättare och dagarna gick fort. När så ”Peder Katt” inföll, var det med förväntan om väderomslag med plusgrader och milda regn, som gällde.

Den 22 februari är det ”Peder Katt” och som ”Peder Katt lägger  sin hatt blir vädret till Vårfrunatt”. Detta betyder, ”som vädret blir den 22 februari blir det fram till vårdagjämningen den 21 mars”.

Det var med blandande känslor av ilska och hopplöshet, som jag noterade vädret den dagen: ”En dag med minusgrader och sol på förmiddagen, för att på eftermiddagen vara molnigt med nederbörd i form av snö”. Med andra ord – vinter i ytterligare fyra veckor!!! Tidigare på förmiddagen under den här dagen hade jag dessutom, till min fasa, upptäckt att rutorna på gaveln till mitt växthus varken var rena eller klara. De fanns inte. Det rena och klara var helt enkelt luft! Stormen hade blåst ut rutorna. Glaskrosset låg i snön och gaveln gapade tomt.

I skrivande stund har februari övergått i mars. Jag konstaterar att jag har överlevt februari även detta året. Nu är det bara att se framåt. Februari med kyla, storm, dåliga vårtecken och ”Peder Katt” lägger jag bakom mig och med det säger jag också ”hej då” till vintern.

”Slutet gott, allting gott” – vintern är slut och årets första vårmånad börjar!

Ha det gott!

från

Yvonne och Trädgårdsinspirtion LIR

 

Leave a Reply